Pieczony kurczak z lubczykiem i szałwią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kurczak wyszedł bardzo aromatyczny i bardzo soczysty. Podany z młodymi ziemniaczkami smakował znakomicie :)

Składniki:

  • 1 świeży kurczak (ok 1-1,5kg)
    pęczek świeżego lubczyku
    pęczek świeżej szałwii
    2-3 ząbki czosnku
    1 cebula
    sól
    pieprz
    ok 1 łyżeczki lubczyku suszonego
    pół łyżeczki curry
    3 łyżki klasycznej przyprawy do kurczaka
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczony kurczak z lubczykiem i szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawy wymieszać ze sobą w jednej miseczce i porządnie natrzeć nimi mięso. Przyprawionego kurczaka wstawić do lodówki na całą noc. Cebulę pokroić w ćwiartki, ząbki czosnku w plasterki. W naczyniu do zapiekania położyć kurczaka do wnętrza włożyć ćwiartkę cebuli, kilka plasterków czosnku i po kilka gałązek szałwii i lubczyku.
  • Pieczony kurczak (w całości) z lubczykiem i szałwią 2. Wokół mięsa ułożyć świeże gałązki ziół, cebulę i czosnek. Całość skropić porządnie olejem, podlać 3 łyżkami wody i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem ok 1,2-1,5 godziny w temperaturze 200 stopni aż mięso stanie się porządnie rumiane.

Porady

1/ Dodatkowo można użyć gotowej mieszanki suszonych ziół do drobiu. 2/ Zamiast w naczyniu kurczaka można upiec w rękawie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować