Pieczony kurczak nadziany kiełbasą i fasolą

0 (0 ocen)

Soczysty, chrupiący i nieziemsko pyszny, a przy tym bardzo prosty w przygotowaniu, kurczak z piekarnika.

Składniki:

  • 1 kurczak w całości
    30dag kiełbasy
    1 cebula
    1 puszka białej fasoli
    1/2 szkl suszonych, marynowanych pomidorów
    Oliwa
    2 ząbki czosnku
    Mielona ostra papryka
    Sól, pieprz
    Świeży tymianek
    Cytryna
    500ml bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczony kurczak nadziany kiełbasą i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować nadzienie: Rozgrzać odrobinę oliwy na dużej patelni i dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Chwilę smażyć. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do kiełbasy. Smażyć, aż cebula zmięknie. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć parę minut. Fasolę odsączyć z zalewy, dodać na patelnię, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Chwilę smażyć. Na koniec dodać odsączone, pokrojone pomidory. Wszystko wymieszać i odstawić.
  • 2. Przygotować kurczaka: Kurczaka umyć i osuszyć. Wnętrze kurczaka posolić i popierzyć. Dobrze wypełnić farszem. A otwór zatkać całą umytą cytryną. Następnie kurczaka polać odrobiną oliwy, przyprawić solą, pieprzem i posypać łyżeczką papryki. Rozsmarować dokładnie.
  • 
Pieczony kurczak nadziany kiełbasą i fasolą 3. Na dno dużej blachy do pieczenia wylać bulion. Dodać gałązki tymianku i położyć kurczaka. Zakryć go szczelnie folią i wstawić do nagrzanego na 180st piekarnika na 1h.
  • 4. Po godzinie zdjąć folię, piekarnik ustawić na 200°C, polać wierzch kurczaka sosem z brytfanki i piec przez ok. 30 minut. Dzięki temu uzyskamy brązowo-złotą, chrupiącą skórę.
  • Pieczony kurczak nadziany kiełbasą i fasolą 5. Przełożyć kurczaka na talerz. Cytrynę wyjętą z kurczaka wycisnąć na brytfankę z sosem. Wymieszać a następnie przelać przez sitko do sosjerki.
  • 6. Następnie wyciągnąć z kurczaka nadzienie i polać częścią sosu.
  • 7. Kurczaka podzielić na części, wyłożyć na talerz i również polać go sosem, obok położyć nadzienie.

Porady

Należy poczekać 10-15 minut zanim pokroi się gorącego kurczaka na porcje. Gdy część farszu nie zmieści się do kurczaka, można przełożyć go do kokilek, przykryć folią aluminiową i w stawić do piekarnika w połowie pieczenia kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała fasola Kiełbasa Kurczak Tymianek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować