Pieczony kurczak faszerowany jabłkami

4.48 (166 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Od jakiegoś czasu na specjalne okazje gości na naszym stole pieczona kaczka faszerowana jabłkami. Złapałam się na tym, że kilka lat nie piekliśmy w domu kurczaka i trzeba było to naprawić, a zarazem zrobić coś na wzór kaczki, którą w domu uwielbiają.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg kurczak
    sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
    2 łyżki oleju
    2-3 jabłka
    2 ząbki czosnku
    garść żurawiny
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Pieczony kurczak faszerowany jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka natrzeć olejem, a następnie przyprawami z każdej strony i od środka.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, przekroić na mniejsze kawałki i wymieszać je z majerankiem.
    Włożyć do środka kurczaka raczej z obranymi ząbkami czosnku i żurawiną.
    Otwór spiąć wykałaczkami lub zszyć.
    Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę pod przykrywką, a kolejne 15-25 minut bez przykrywki.
    W trakcie pieczenia, co jakiś czas podlewać kurczaka wytopionym tłuszczem, aby był soczysty.
    Przed podaniem wyjąć wykałaczki i porcjować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować