pieczony kurczak cytrynowo tymiankowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

tak przygotowany kurczak jest aromatyczny, soczysty po porostu przepyszny.....

  • 2 godz. 10 min

Składniki:


  • 1 kurczak najlepszy z chowu ekologicznego
    1/2 cytryny
    4 ząbki czosnku
    garść świeżego tymianku
    sól,pieprz, oliwa

Pieczony kurczak cytrynowo tymiankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ząbki czosnku posiekać razem z tymankiem i rozetrzeć z solą. Połówkę umytej cytryny włożyć do środka kurczaka a przygotowaną mieszankę wcieramy pod skórę na piersiach i udkach, całego kurczaka solimy, pieprzymy i polewamy oliwą, żeby skórka była chrupiąca i złota.
    Tak przygotowane mięso najlepiej zostawić na jakąś godzinę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na tyle czasu ile kurczak waży czyli 1 1/2 kg kurczka na 1 1/2 godziny. Podlać 1/2 szklanki wody którą w trakcie pieczenia podlewamy mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy