Pieczony królik

4.5 (158 ocen)

Mięso z królika jest zdrowe i smaczne.

Składniki:

  • 1 królik ( 2,6 kg )
    2 cebule
    1 łyżka czosnku staropolskiego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka przyprawy do pieczonego kurczaka
    kilka kawałeczków masła
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony królik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika umyć, pokroić na kawałki i włożyć do miski.
    Cebule obrać, umyć i pokroić na dowolne kawałki.
    Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać królika z przyprawami i zostawić na około 2-3 godziny.
  • 2. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego zamarynowane mięso królika razem z cebulą.
    Na wierzch położyć kawałki masła i zakryć pokrywką.
    Naczynie żaroodporne z zawartością wstawić do piekarnika.
    Nastawić temperaturę 150 stopni i czas na 60 minut.
    Po tym czasie zegar przestawić na 200 stopni i dodatkowy czas 30 minut.
  • 3. Po upieczeniu królik jest soczysty a mięso dobrze odchodzi od kości.
    Podawać np. z ziemniakami i surówką ( u mnie była z papryki, pomidora i ogórka ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować