Pieczony filet z indyka

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Pieczony filet z indyka, to chuda, soczysta i zdrowa pieczeń, którą można podać na obiad i na kanapki. Marynata z ciemnego sosu sojowego, miodu i octu winnego nadaje mięsu wspaniały smak.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • filet z indyka – 1,2 kg

    MARYNATA:
    ciemny sos sojowy – 2 łyżki
    miód lipowy – 1 łyżka
    ocet winny z czerwonego wina – 2 łyżki
    pieprz czarny grubo mielony – 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Pieczony filet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi. Składniki marynaty wymieszać w misce. Mięso dokładnie wymieszać z marynatą. Miskę szczelnie nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
  • 2. Mięso wyjąć z lodówki, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę.
  • 3. Po tym czasie do naczynia z mięsem wlać 1 szklankę wrzącej wody. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i wstawić mięso. Piec około 80 minut, w czasie pieczenia mięso polewać pozostałą marynatą.
  • 4. Pieczeń wyjąć z piekarnika, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 15 minut. Dopiero po tym czasie mięso kroić na plastry.
  • 5. Jeśli pieczeń przeznaczamy na kanapki, to wyłożyć na deskę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować