Pieczony camembert z orzechami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ciepła przystawka nie tylko na romantyczną kolację.

  • 10 min

Składniki:

  • - 2 okrągłe sery typu camembert
    - po kilka orzechów: włoskie, pistacje, nerkowce, brazylijskie, jakie lubimy
    - garść rukoli
    - garść kiełków ze słonecznika
    Sos żurawinowy
    - 1/2 słoiczka żurawiny
    - 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego

Pieczony camembert z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony camembert z orzechami 1. - Sery przeciąć na 2 połówki, tak aby powstały 2 plasterki.
    - Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pleśnią do dołu.
    - W każdy krążek wcisnąć po kilka orzechów.
    - Zapiekać w temp. 180 st.C przez 15 minut.
    - Wino odparować do połowy objętości, dodać żurawinę i pogotować ok. 3 minuty.
    - Gorący ser podawać z rukolą, kiełkami słonecznika i sosem żurawinowym.

Porady

Rukolę można polać oliwą.

Komentarze

Podobne przepisy