Pieczony bakłażan z kurczakiem i szpinakiem

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Pyszny faszerowany bakłażan.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • NA 2 PORCJE:

    jeden duży bakłażan
    dwie pojedyńcze piersi kurczaka
    250 g szpinaku świeżego
    2 łyżki jogurtu greckiego
    2 łyżki majonezu ( u mnie light)
    garść startego sera żółtego

    łyżka masła
    olej
    sól, pieprz, papryka słodka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Pieczony bakłażan z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć środek. Obsypać go delikatnie solą i wstawić do lodówki do góry spodem.
  • 2. W międzyczasie pierś kurczaka pokroić na malutkie kawałki, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  • 3. Szpinak porwać ręką na małe kawałki i podsmażyć na łyżce masła aż zrobi się miękkawy (Kilka listków zostawić). Dodać do niego na patelnię rozdrobniony miąższ ze środka bakłażana. Doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Na bakłażana wykładamy kolejno: porcję szpinaku i kurczaka. Każdą połówkę polewamy na wierzchu 2 łyżkami jogurtu wymieszanego pół na pół z majonezem.
  • 5. Tak przygotowanego bakłażana pieczemy bez przykrycia około 45 minut w 200 stopniach. Na 5 minut przed końcem pieczenia bakłażana posypujemy po wierzchu niewielką ilością startego sera i pieczemy aż ser się rozpuści.
  • 6. Gotowe danie wykładamy na talerz i dekorujemy liściami szpinaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować