jeden duży bakłażan
dwie pojedyńcze piersi kurczaka
250 g szpinaku świeżego
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu ( u mnie light)
garść startego sera żółtego
łyżka masła
olej
sól, pieprz, papryka słodka w proszku
Pieczony bakłażan z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć środek. Obsypać go delikatnie solą i wstawić do lodówki do góry spodem.
2.W międzyczasie pierś kurczaka pokroić na malutkie kawałki, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
3.Szpinak porwać ręką na małe kawałki i podsmażyć na łyżce masła aż zrobi się miękkawy (Kilka listków zostawić). Dodać do niego na patelnię rozdrobniony miąższ ze środka bakłażana. Doprawić solą i pieprzem.
4.Na bakłażana wykładamy kolejno: porcję szpinaku i kurczaka. Każdą połówkę polewamy na wierzchu 2 łyżkami jogurtu wymieszanego pół na pół z majonezem.
5.Tak przygotowanego bakłażana pieczemy bez przykrycia około 45 minut w 200 stopniach. Na 5 minut przed końcem pieczenia bakłażana posypujemy po wierzchu niewielką ilością startego sera i pieczemy aż ser się rozpuści.
6.Gotowe danie wykładamy na talerz i dekorujemy liściami szpinaku.
Komentarze