Pieczonki (śląskie przysmaki)

4.5 (150 ocen)

Przedstawiam wam przepis na pieczonki, to tradycyjna, jednogarnkowa potrawa pochodząca z okolic Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Nazwa potrawy różni się w zależności od regionu - , prażonki , prażynki, kociołek,itd .

Składniki:

  • naczynie żaroodporne
    1,5 kg ziemniaków
    1 marchewka
    4 liście z białej kapusty
    4 garście poszatkowanej ,białej kapusty(sparzonej wrzącą wodą)
    2 cebule lub 1 duża
    35dag boczku
    3-4 kawałki kiełbasy(śląska)
    liść laurowy
    4 kulki ziela angielskiego
    pieprz sól do smaku
    majeranek
    poszatkowany koperek(nie koniecznie)
    papryka słodka w proszku
    1/2 szkl wody lub bulionu
    Opcjonalnie:
    parę plastrów żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczonki (śląskie przysmaki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Potrawę oryginalnie robi się na ognisku w specjalnym żeliwnym garnku(zwanym kociołkiem).Ja, przez to że moja rodzina bardzo lubi to danie, robię je zimą w piekarniku i są tak samo dobre.
    Podane w przepisie składniki są orientacyjne, ich ilość jest uzależniona w dużej mierze od wielkości naczynia żaroodpornego, w którym przygotowujemy danie.
  • ... 2. Ziemniaki i marchew obieramy ,myjemy i gotujemy na pół twardo,odlewamy wodę i zostawiamy do przestygnięcia.Ziemniaki dzielimy na dwie części. Obraną cebulę kroimy w piórka.Kiełbasę w plasterki,boczek w grubą kostkę.Na dno naczynia położyć liście kapusty(2).
  • ... 3. Następnie układamy warstwowo:plastry podgotowanych ziemniaków posypane koprem,solą i pieprzem,plastry marchewki popruszone słodką papryką,posiekaną,sparzoną kapustę przyprawy(liść laurowy,ziele angielskie,majeranek,pokrojony boczek i kiełbasę.Ostatnią warstwa musi składać się z pozostałych ziemniaków które również posypujemy przyprawami ,solą i pieprzem.Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty zalewamy 1/2 szkl wody lub bulionu.Zakładamy pokrywkę i zapiekamy ok 1 godz. Zaraz po upieczeniu można na wierzch pieczonek położyć plastry żółtego sera.Podawać jako danie samodzielne .Wspaniale smakuje z ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować