Przedstawiam wam przepis na pieczonki, to tradycyjna, jednogarnkowa potrawa pochodząca z okolic Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Nazwa potrawy różni się w zależności od regionu - , prażonki , prażynki, kociołek,itd .
Składniki:
naczynie żaroodporne
1,5 kg ziemniaków
1 marchewka
4 liście z białej kapusty
4 garście poszatkowanej ,białej kapusty(sparzonej wrzącą wodą)
2 cebule lub 1 duża
35dag boczku
3-4 kawałki kiełbasy(śląska)
liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
pieprz sól do smaku
majeranek
poszatkowany koperek(nie koniecznie)
papryka słodka w proszku
1/2 szkl wody lub bulionu
Opcjonalnie:
parę plastrów żółtego sera
Pieczonki (śląskie przysmaki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Potrawę oryginalnie robi się na ognisku w specjalnym żeliwnym garnku(zwanym kociołkiem).Ja, przez to że moja rodzina bardzo lubi to danie, robię je zimą w piekarniku i są tak samo dobre.
Podane w przepisie składniki są orientacyjne, ich ilość jest uzależniona w dużej mierze od wielkości naczynia żaroodpornego, w którym przygotowujemy danie.
2.Ziemniaki i marchew obieramy ,myjemy i gotujemy na pół twardo,odlewamy wodę i zostawiamy do przestygnięcia.Ziemniaki dzielimy na dwie części. Obraną cebulę kroimy w piórka.Kiełbasę w plasterki,boczek w grubą kostkę.Na dno naczynia położyć liście kapusty(2).
3.Następnie układamy warstwowo:plastry podgotowanych ziemniaków posypane koprem,solą i pieprzem,plastry marchewki popruszone słodką papryką,posiekaną,sparzoną kapustę przyprawy(liść laurowy,ziele angielskie,majeranek,pokrojony boczek i kiełbasę.Ostatnią warstwa musi składać się z pozostałych ziemniaków które również posypujemy przyprawami ,solą i pieprzem.Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty zalewamy 1/2 szkl wody lub bulionu.Zakładamy pokrywkę i zapiekamy ok 1 godz. Zaraz po upieczeniu można na wierzch pieczonek położyć plastry żółtego sera.Podawać jako danie samodzielne .Wspaniale smakuje z ketchupem.
Komentarze