Pieczonka z Prodiża

4.5 (174 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

pyszniutka

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki pokroić w plasterki
    2 cebule pokroić w plasterki
    1 opakow. Wędzonki 100gram w plastrach np Krotoszyńskiej
    1 opakowa. Wędzonego boczku 150 gram w plasterkach
    Koperek posiekany
    2-3 plastry masła
    Szczypta soli
    Szczypta pieprzu
    Przyprawa do ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Pieczonka z prodiża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno prodiża- rynienki, natłuscić,włożyć folię aluminiową, tak, aby wystawała z prodiża
    Folię posmarować masłem, oprószyć przyprawą do ziemniaków.
    Jak folia jest cieńsza dać podwójną folię
    Układać warstwami:
    PLASTER ZIEMNIAKA
    PLASTER WĘDZONKI KROTOSZYŃSKIEJ
    PLASTER BOCZKU
    PLASTER CEBULI
    ZNÓW PLASTER ZIEMNIAKA ITD...
    Gdy zostaną ziemniaki powciskać je z boku w wolne miejsca
    Wierzch oprószyć delikatnie solą i pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków.
    Ułożyć 2-3 plastry masła i posypać koperkiem.
    Folię zawinąć do srodka, tak, aby zakryła potrawę.
    W prodiżu piekłam ok. 30 minut, ale trzeba sprawdzać.
    Podać ze swojskim ogórkiem kiszonym.

Porady

DANIE TO MOŻNA UPIEC W KEKSÓWCE LUB PO PROSTU W SAMEJ FOLII. JA RAZEM Z FOLIĄ PRZENIOSŁAM DANIE WPROST NA PÓŁMISEK. GORĄCĄ POTRAWĘ MOŻNA JESZCZE EWENT. POSYPAĆ STARTYM SEREM ŻÓŁTYM

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Wędzonka Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować