Pieczonka z prodiża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno prodiża- rynienki, natłuscić,włożyć folię aluminiową, tak, aby wystawała z prodiża
Folię posmarować masłem, oprószyć przyprawą do ziemniaków.
Jak folia jest cieńsza dać podwójną folię
Układać warstwami:
PLASTER ZIEMNIAKA
PLASTER WĘDZONKI KROTOSZYŃSKIEJ
PLASTER BOCZKU
PLASTER CEBULI
ZNÓW PLASTER ZIEMNIAKA ITD...
Gdy zostaną ziemniaki powciskać je z boku w wolne miejsca
Wierzch oprószyć delikatnie solą i pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków.
Ułożyć 2-3 plastry masła i posypać koperkiem.
Folię zawinąć do srodka, tak, aby zakryła potrawę.
W prodiżu piekłam ok. 30 minut, ale trzeba sprawdzać.
Podać ze swojskim ogórkiem kiszonym.
Porady
DANIE TO MOŻNA UPIEC W KEKSÓWCE LUB PO PROSTU W SAMEJ FOLII.
JA RAZEM Z FOLIĄ PRZENIOSŁAM DANIE WPROST NA PÓŁMISEK.
GORĄCĄ POTRAWĘ MOŻNA JESZCZE EWENT. POSYPAĆ STARTYM SEREM ŻÓŁTYM
Komentarze