Pieczone ziemniaki ze śledziem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, przekroić wzdłuż na połówki, nie obierać ze skórki. Ugotować w osolonej wodzie.W misce wymieszać rozmaryn, paprykę sól, pieprz i olej. Następnie zanurz w niej ziemniaki, aby całe były w przyprawach. Ziemniaki ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku w 190 st C. Cebulę, jabłko i ogórki pokroić w drobna kostkę, wymieszać razem ze śmietaną, dodać drobno pokrojony koperek. Śledzie pokroić w 0,5 cm paseczki i wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Na upieczone ziemniaki wyłożyć śledzie w sosie śmietanowym. Udekorować natką pietruszki.
Porady
Aby ziemniaki się nie przechylały należy równo odciąć spód.
Komentarze