Pieczone ziemniaki ze śledziem w sosie śmietanowym

4.5 (183 ocen)

  • 50 min

Idealna potrawa dla smakoszy śledzi i pieczonych ziemniaków

  • 50 min

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
    4 płaty śledziowe w oleju
    1,5 szklanki śmietany 18%
    1 cebula
    1 jabłko
    2-3 kiszone ogórki
    pęczek koperki
    natka pietruszki
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    2 łyżeczki rozmarynu
    olej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone ziemniaki ze śledziem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, przekroić wzdłuż na połówki, nie obierać ze skórki. Ugotować w osolonej wodzie.W misce wymieszać rozmaryn, paprykę sól, pieprz i olej. Następnie zanurz w niej ziemniaki, aby całe były w przyprawach. Ziemniaki ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku w 190 st C. Cebulę, jabłko i ogórki pokroić w drobna kostkę, wymieszać razem ze śmietaną, dodać drobno pokrojony koperek. Śledzie pokroić w 0,5 cm paseczki i wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Na upieczone ziemniaki wyłożyć śledzie w sosie śmietanowym. Udekorować natką pietruszki.

Porady

Aby ziemniaki się nie przechylały należy równo odciąć spód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować