Pieczone ziemniaki... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach (młodych nie obierać ze skórki),
wystudzić. Ułożyć na folii aluminiowej, przekroić na pół (nie do końca).
2.Przygotować masełko czosnkowe: masło wymieszać z czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem.
3.Każdy przecięty ziemniak można dodatkowo lekko posolić. Do każdego ziemniaka włożyć porcję masła.
4.Ziemniaki "zamknąć" w sakiewkach z folii aluminiowej. Piec na grillu ok 10-15 minut, do całkowitego rozpuszczenia się masła. Podawać z sosem czosnkowo-koperkowym.
5.Przygotować sos: ogórka obrać ze skóry, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odstawić na chwilę, odcedzić nadmiar wody. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Komentarze