Pieczone ziemniaki...

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

... z sosem czosnkowo-koperkowym z dodatkiem białego sera.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (najlepiej młode): 5 sztuk
    - masło: 3 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - koperek (pokrojony): 1 łyżeczka
    - sól (do smaku): 4 szczypty
    - pieprz (świeżo mielony, do smaku): 3 szczypty

    - ogórek (zielony, średniej wielkości): 1 sztuka
    - koperek (pokrojony): 0.5 pęczka
    - czosnek (zmiażdzony): 3 ząbki
    - Ser biały (podzielony na nieduże kawałeczki): 20 ząbków
    - sól (1/4 łyżeczki, do smaku): 0.25 łyżeczki
    - pieprz (świeżo mielony, do smaku): 4 szczypty
    - śmietana 18% (gęsta lub jogurt grecki): 200 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Pieczone ziemniaki... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach (młodych nie obierać ze skórki),
    wystudzić. Ułożyć na folii aluminiowej, przekroić na pół (nie do końca).
  • 2. Przygotować masełko czosnkowe: masło wymieszać z czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem.
  • pieczone ziemniaki 3. Każdy przecięty ziemniak można dodatkowo lekko posolić. Do każdego ziemniaka włożyć porcję masła.
  • pieczone ziemniaki 4. Ziemniaki "zamknąć" w sakiewkach z folii aluminiowej. Piec na grillu ok 10-15 minut, do całkowitego rozpuszczenia się masła. Podawać z sosem czosnkowo-koperkowym.
  • 5. Przygotować sos: ogórka obrać ze skóry, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odstawić na chwilę, odcedzić nadmiar wody. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śmietana Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować