Pieczone ziemniaczki na sposób Włoski

5 (148 ocen)

  • 10 min

Gdy kiedyś we Włoszech podano mi takie ziemniaczki byłam bardzo zdziwiona czemu akurat takie małe i czemu w skórkach. Pamiętam ich wspaniały zapach - czosnek, rozmaryn, oliwa z oliwek,chrupiąca skórka

  • 10 min

Składniki:

  • 1kg malutkich ziemniaczków
    oliwa z oliwek
    2 ząbki czosnku
    rozmaryn świeży lub suszony
    sól lub przyprawa do ziemniaków
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaczki na sposób włoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczki po włosku 1. Ziemniaczki dokładnie szorujemy i osuszamy.
  • Ziemniaczki po włosku 2. Przekładamy do miski, posypujemy przyprawą, rozmarynem i polewamy oliwą. Mieszamy. Blachę do pieczenia wyścielamy folią aluminiową i przekładamy ziemniaki, przykrywamy folią i pieczemy ok 2 godz w temp 220stopni. Co jakiś czas zaglądając i dolewając oliwy.
  • Ziemniaczki po włosku 3. 15 minut przed końcem pieczenia dajemy czosnek w plasterkach i po chwili nasze ziemniaczki będą gotowe i aromatyczne.

Porady

Ziemniaki można podawać z różnymi dipami i sosami, mięsem i twarożkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować