Pieczone ziemniaczki do obiadu

4.5 (146 ocen)

Zwyczajne ziemniaki w niecodziennym wydaniu

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3/4 szklanki śmietany
    1/2 szklanki mleka
    łyżeczka gałki muszkatołowej
    oliwa
    łyżeczka masła
    3 ząbki czosnku
    przyprawa do pieczonych ziemniaczków
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Pieczone ziemniaczki do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotować w mundurkach przez 5 minut. Przestudzić, obrać i pokroić w plasterki. Blaszkę lub naczynie do zapiekania nasmarować masłem. Na dno przecisnąć przez praskę czosnek. Ułożyć pokrojone ziemniaczki, zalać śmietaną wymieszaną z mlekiem i gałką. Zapiekać pół godziny w 200 stopniach. Wyjąć, spryskać oliwą i posypać przyprawą do ziemniaków. Zapiekać jeszcze 20 minut. Najlepiej dopiec je górna grzałką, żeby się zarumieniły, ale nie posiadam, więc moje są blade.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować