Pieczone ziemniaczki

4.5 (179 ocen)

Chrupiące ziemniaczki, pachnące rozmarynem. Wspaniałe do obiadu jako dodatek do mięs, dobre z mlekiem lub kefirem a nawet z ketchupem.

Składniki:

  • na 3-4 porcje:
    1 kg ziemniaków
    przyprawa do ziemniaków
    kilka gałązek świeżego rozmarynu
    oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczki pieczone 1. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i podgotować w lekko osolonej wodzie. Ok 5-10 min od zagotowania. Odlać wodę i obficie posypać przyprawą do ziemniaków.
  • Ziemniaczki pieczone 2. Blachę wyłożyć folią aluminiową, wysmarować oliwą (ok 3 łyżki) i rozłożyć podgotowane ziemniaki. Dodatkowo posypać przyprawą, igłami świeżego rozmarynu i po wierzchu skropić jeszcze oliwą. Na spód blaszki dodatkowo wlać 1 łyżkę wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok godzinę aż ziemniaki będą złote. W połowie pieczenia, zruszyć, żeby się przemieściły i opiekły dobrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować