• Pieczone Żeberka sarnie

    Dodane przez: Kasiella

  • Uwielbiam dziczyznę a jeszcze bardziej żeberka sarnie które są wyborne.

  • Składniki

    1,5 kg żeberek sarnich
    1 pietruszka
    2 marchewki
    1 por
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    liście laurowe,jałowiec,ziele angielskie,łyżka tymianku.sól i pieprz do smaku
    szklanka wina wytrawnego,szklanka bulionu,oliwa.

  • Sposób przygotowania

    1.

    Żeberka myjemy,odsączamy,doprawiamy solą i smażymy dokładnie z każdej strony na złoty kolor.Warzywa kroimy na drobno wkładamy do brytfanki,żeberka posypujemy resztą przypraw,wlewamy bulion i dusimy pod przekryciem,pod koniec wlewamy wino dusimy jeszcze przez ok 20 minut (tak aby mięsko było miękkie). Żeberka podawać na ciepło z młodymi ziemniaczkami i tartymi buraczkami. SmaczneGo

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, warzywa, sarnina, dziczyzna, sarna
  • 9 komentarzy
    • czarrna
      2013-03-24T13:57:03+01:00 czarrna
      Nigdy nie jadłam dziczyzny. Na widok Twoich żeberek aż ślinka leci :)
    • Kasiella
      2013-03-24T22:27:45+01:00 Kasiella
      Polecam dziczyznę.Ja na początku miałam złe nastawienie do tego mięska ale od kiedy spróbowałam bardzo polubiłam.Jeżeli dziczyzna jest dobrze przyrządzona to z pewnością się ją polubi.
    • Gość
      2013-11-29T11:44:24+01:00 gość IP: 37.109.*.*
      Jak długo dusić mięso przed dodaniem wina? Mam żeberka i przepis wydaje mi sie bardzo apetyczny.
    • Kasiella
      2013-11-29T11:47:35+01:00 Kasiella
      gość
      ja wino dodaję pod sam koniec pieczenia a dokładnie jak żeberka zaczną robić się miękkie.

      czarna
      Polecam dziczyznę bo można z niej przyrządzić wiele pysznych potraw.
    • Gość
      2014-02-01T15:40:47+01:00 Krysiuchna (gość) IP: 109.107.*.*
      Mam chłopaka myśliwego i zaczęła się w moim życiu dziczyzna. Żeberka wyszły świetnie. Zapach w kuchni wyborny. Wino wlałam razem z bulionem i nie jest żle. Goście pod wrażeniem. Dziękuję. Polecam.r
    • Gość
      2014-05-09T20:06:49+02:00 gość IP: 88.156.*.*
      gadu,gadu, ale nikt nie napisał czasu pieczenia,aż będą miękkie ? to nie przepis, każdy w każdym przepisie może tak napisać. znajoma dusiła tak z przepisu i trwało to 5 godz., bo wydawało się jej ,że są twarde. na boga JEŚLI NIE ZNACIE CZASU TO NIE PODAWAJCIE PRZEPISÓW
    • Kasiella
      2014-05-09T21:12:59+02:00 Kasiella
      do 1,5 godziny piecze się takie żeberka...
      Nie każde mięsko jest takie samo,jedno jest bardziej mięsiste inne zaś mniej.Zawsze można wyjąc z piekarnika wypróbować.
    • kamilab
      2014-09-29T10:02:36+02:00 kamilab
      Dostałam kawałki mięsa od sarny-takie gulaszowe i zrobiłam według tego przepisu.Pychotka.Polecam.Rodzince bardzo smakowało.
    • Kasiella
      2014-09-29T11:00:56+02:00 Kasiella
      Bardzo się cieszę,że korzystacie z moich przepisów i że wam smakują moje receptury :-)
      Smacznego!

Dodane przez: Kasiella

Kasiella 37

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-03-24T12:24:37+01:00

3451 odwiedzin


Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »