Pieczone udka z kurczaka

4.82 (214 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pyszne i rumiane udka pieczone są idealne na przyjęcia oraz na uroczystości rodzinne. Udka z kurczaka to posiłek niezwykle uniwersalny. Pieczone udka mogą być podane na lunch, obiad lub kolację. W zależności od dobranych przypraw pieczone udka z kurczaka mogą nabrać wyrazistego, pikantnego smaku lub mieć łagodny, ziołowy aromat. Udka z piekarnika warto wcześniej zamarynować, aby mięso było miękkie, pachnące a skórka przyrumieniona. Oto przepis na udka z kurczaka.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Udka pieczone - składniki:
    4 udka
    7 podudzi
    2 łyżki przyprawy do kurczaka
    łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

4.82 (214 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Pieczone udka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka – przepis:
    Ćwiartki z kurczaka należy oprószyć przyprawą do kurczaka. Następnie skropić oliwą, aby każdy kawałek był obsypany przyprawą i lekko natłuszczony.
  • 2. Udka z kurczaka należy zostawić na trzy godziny, aby mięso miało czas się zamarynować.
  • Pieczone udka. 3. Następnie ćwiartki z kurczaka należy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piec przez około godzinę. Na koniec udka pieczone można później podsmażać na patelni lub trzymać w podgrzewanym naczyniu żaroodpornym. Pieczone udka można również piec dłużej przez 1,5 godziny jeśli mają być gotowe na już.

Porady

Pieczenie udek nie jest trudne. Aby pieczone nóżki z kurczaka miały apetyczny wygląd przed pieczeniem można je krótko obsmażyć. Wtedy skórka nabierze kuszącego, rumianego koloru. Dodatkowo będą to chrupiące podudzia z kurczaka, które z pewnością znajdą smakoszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Pieczone pałki z kurczaka można podawać z surówką z sezonowych warzyw albo z kiszonkami. Ponadto pieczone udka z kurczaka świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami albo z ryżem ugotowanym na bazie rosołu. Warto pamiętać, że pieczone udko z kurczaka to świetny sposób na przekąskę podczas pikniku w gronie rodziny i znajomych. Pieczone ćwiartki z kurczaka można zrobić w żeliwnej brytfannie, w szklanym naczyniu żaroodpornym, w ceramicznej formie albo włożyć do foliowego rękawa do pieczenia mięsa. W takim przypadku zapakowane nogi z kurczaka wystarczy położyć na blaszce piekarnika.

Jak przyprawić udka z kurczaka do pieczenia?

Udka pieczone można przyrządzić na wiele sposobów. Wśród nich są dwa główne smaki. Pieczone udka można przyrządzić na ostro lub na sposób łagodny.  W wersji pikantnej, a nawet orientalnej stosuje się imbir, ziele angielskie, ostrą paprykę chilli, sos sojowy, pastę z tamaryndowca, słodką paprykę lub świeżo zmielony czarny pieprz. Gdy chcemy, aby udka pieczone miały ziołowy smak, to warto sięgać po tymianek, oregano, bazylię, suszoną natkę pietruszki a nawet lawendę. Do marynaty warto wprowadzić kwaśny smak w postaci soku z cytryny, octu jabłkowego albo octu balsamicznego. Dodatkowo udka pieczone są doprawiane słodkimi składnikami. Odrobina miodu, konfitury albo brązowego cukru sprawi, że najlepsze udka z kurczaka będą mieć brązową skórkę.

Pozostałe z obiadu udka z kurczaka można wykorzystać jako baza do sycącej sałatki. Wystarczy dodać ugotowaną kaszę, suszone morele, posiekane orzechy i podać ze świeżymi listkami ulubionej sałaty. Do takiej sałatki z upieczonymi udkami warto przygotować sos winegret albo sos musztardowy, który dodatkowo podkreśli smak drobiu.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować