Pieczone udka kurczaka ( z solanki )

4.99 (201 ocen)

Proste , smaczne pieczone udka :)

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
    10 dkg miękkiego masła
    4 ząbki czosnku
    szczypta soli
    łyżeczka tymianku


    Solanka :
    2 litry zimnej przegotowanej wody
    5 ząbków czosnku
    po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
    kilka liści laurowych
    1/4 szklanki soli
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z kurczaka

Pieczone udka kurczaka ( z solanki ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować solankę :
    W wodzie rozpuścić sól i cukier
    Ziele angielskie , pieprz , liść laurowy rozgnieść , czosnek obrać , pokroić dodać do solanki
  • 2. Udka oczyścić , włożyć do solanki , odstawić w chłodne miejsce na całą noc
  • 3. Masło utrzeć z tymiankiem , szczyptą soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  • 4. Udka osuszyć papierowym ręcznikiem ,
    nożem delikatnie oddzielić skórę od mięsa w powstałą kieszeń włożyć połowę masła
    pozostałym masłem posmarować wierzch udek
  • 5. Gotowe udka włożyć w rękawa do pieczenia
    Piec około 60 minut w temp. 180 *C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować