Pieczone udka śmietankowe

5 (197 ocen)

  • 2 godz.

Aromatyczne, łatwe i tanie danie obiadowe. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
    300 gr świeżych pieczarek
    4 pomidory
    1 ½ cebuli
    1 mały kubek (200ml) śmietanki 30%
    1 łyżeczka wegety
    ½ łyżeczki pieprzu
    1 liść laurowy
    Przyprawa do kurczaka
    Sól
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pieczone udka śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie udka przyprawić solą oraz przyprawą do kurczaka z obu stron. Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Następnie rozgrzać w patelni olej i przysmażyć udka z obu stron na rumiano. Udka wyjąć i w pozostałym oleju przesmażyć posiekaną cebulę i pieczarki oraz pomidory pokrojone w ćwiartki. Warzywa przyprawić pieprzem oraz wegetą. Do warzyw dodać śmietankę i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
  • 3. Naczynia żaroodporne (najlepiej z pokrywką) wysmarować olejem. Do naczynia wlać sos śmietankowy, do sosu włożyć udka. Przykryć pokrywką i piec w nagrzanym piekarniku do miękkości mięsa ok. 1-1,5 godziny. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Danie polecam podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami oraz ulubioną sałatką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować