Aromatyczne, łatwe i tanie danie obiadowe. Polecam.
2 godz.
Składniki:
3 udka z kurczaka
300 gr świeżych pieczarek
4 pomidory
1 ½ cebuli
1 mały kubek (200ml) śmietanki 30%
1 łyżeczka wegety
½ łyżeczki pieprzu
1 liść laurowy
Przyprawa do kurczaka
Sól
Olej do smażenia
Pieczone udka śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie udka przyprawić solą oraz przyprawą do kurczaka z obu stron. Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.Następnie rozgrzać w patelni olej i przysmażyć udka z obu stron na rumiano. Udka wyjąć i w pozostałym oleju przesmażyć posiekaną cebulę i pieczarki oraz pomidory pokrojone w ćwiartki. Warzywa przyprawić pieprzem oraz wegetą. Do warzyw dodać śmietankę i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
3.Naczynia żaroodporne (najlepiej z pokrywką) wysmarować olejem. Do naczynia wlać sos śmietankowy, do sosu włożyć udka. Przykryć pokrywką i piec w nagrzanym piekarniku do miękkości mięsa ok. 1-1,5 godziny. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Porady
Danie polecam podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami oraz ulubioną sałatką.
Komentarze