Jeżeli odpowiednio wcześniej zamarynujemy mięso, to następnego dnia obiad mamy gotowy w kilka chwil. Marynowane w cydrze polędwiczki są bardzo kruche i niezwykle soczyste.
Pieczone polędwiczki marynowane w cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty przełożyć do miski i starannie wymieszać.
2.Polędwiczki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć cienkie końcówki / nie będą potrzebne w tym daniu/.
Mięso włożyć do miski z marynatą i wstawić na całą noc do lodówki.
3.Następnego dnia piekarnik rozgrzać do 200°C. Na patelni na łyżce oleju krótko obsmażyć polędwiczki z obu stron na dużym ogniu.
4.Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut bez przykrycia. Następnie naczynie z mięsem wyjąć z piekarnika, przykryć je szczelnie folią aluminiową i grubym ręcznikiem kuchennym. Tak zawiniętą brytfankę z mięsem odstawić na 5 minut. Po tym czasie mięso kroić na grube plastry i podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze