Pieczone podudzia

0 (0 ocen)

  • 14 min

Pyszne, aromatyczne i wilgotne podudzia z kurczaka w marynacie słodko-pikantnej. Podudzia przygotowuje hurtowo ponieważ szybko znikają ze stołu.

  • 14 min

Składniki:

  • - podudzia z kurczaka - 1,5 kg
    - żółta pasta curry - 2 łyżki
    - naturalny miód - 2 łyżki
    - oliwa - 1 łyżka - ja użyłam oliwy czosnkowej
    - mielona słodka papryka - 1 łyżeczka
    - olej kokosowy -1 łyżeczka do wysmarowania naczynia żaroodpornego - opcjonalnie- olej rzepakowy

Pieczone podudzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0d8rul9 1. Podudzia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Marynata - pastę curry mieszamy z miodem, oliwą i słodką papryką. Przygotowaną marynatą nacieramy podudzia (ja użyłam do tego silikonowy pędzelek) i wkładamy do miski.
  • image-01hr9nc 2. Zamarynowane podudzia przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 h (najlepiej na dzień przed upieczeniem).
  • image-060qlxv 3. Po zalecanym czasie podudzia układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 1 h - 1 h 20 minut. Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy