Delikatne , lekkie pieczone placki z cukinii podane z łososiowym twarożkiem. Najlepiej smakują w towarzystwie lekkiej sałatki ze świeżych warzyw skropionej oliwą z oliwek.
Pieczone placki z cukinii z łososiowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki:Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach , odstawiamy na 10 min , odciskamy sok.
Wbijamy jajko , wsypujemy mąkę kukurydzianą , doprawiamy solą i pieprzem.
Łączymy składniki.
2.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po dwie łyżki masy tworząc okrągłe placuszki.
Placki skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180 st , 30 min.
W połowie pieczenia przekręcamy na drugą stronę.
3.Twarożek:Do miski wkruszamy twaróg , dodajemy śmietanę , sól , pieprz oraz odsączonego z oleju łososia.
Gnieciemy całość widelcem do połączenia się składników.
Komentarze