Pieczone placki z cukinii z łososiowym twarożkiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Delikatne , lekkie pieczone placki z cukinii podane z łososiowym twarożkiem. Najlepiej smakują w towarzystwie lekkiej sałatki ze świeżych warzyw skropionej oliwą z oliwek.

Składniki:

  • 1 duża żółta cukinia
    1 jajko
    5 łyżek mąki kukurydzianej
    sól , pieprz
    oliwa z oliwek
    Twarożek:
    250g. twarogu półtłustego
    160g. łososia w oleju
    4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Twarożek

Pieczone placki z cukinii z łososiowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki:Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach , odstawiamy na 10 min , odciskamy sok.
    Wbijamy jajko , wsypujemy mąkę kukurydzianą , doprawiamy solą i pieprzem.
    Łączymy składniki.
  • 2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po dwie łyżki masy tworząc okrągłe placuszki.
    Placki skrapiamy oliwą z oliwek.
    Pieczemy na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180 st , 30 min.
    W połowie pieczenia przekręcamy na drugą stronę.
  • 3. Twarożek:Do miski wkruszamy twaróg , dodajemy śmietanę , sól , pieprz oraz odsączonego z oleju łososia.
    Gnieciemy całość widelcem do połączenia się składników.
  • 4. Placuszki podajemy z twarogiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować