Pieczone piersi kurczaka w panierce z orzechów włoskich i ziół

4.5 (162 ocen)

  • 30 min

Pierś z kurczaka wcale nie musi być nudna, w takim wydaniu zachwyci swym smakiem niejednego smakosza...

  • 30 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    kilkanaście gałązek świeżej bazylii
    kilkanaście gałązek świeżego oregano
    2 łyżki bułki tartej
    łyżka suszonych ziół prowansalskich
    jajko
    sól
    pieprz
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone piersi kurczaka w panierce z orzechów włoskich i ziół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś nacieramy solą i pieprzem. Orzechy mielimy wraz z świeżymi ziołami.
    Na talerz wysypujemy bułkę tartą, dodajemy mieszankę orzechową, mieszamy palcami.
    Piersi panierujemy w jajku następnie w panierce orzechowo - ziołowej.
    Układamy na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia.
    Na wierzch każdej piersi rozkładany ciasno małe kawałki masła.
    Pieczemy od 5 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, następnie zmniejszamy temeraturę do 180 stopni i pieczeny jeszcze 15 minut.

    Piersi podałam z puree ziemniaczanym i duszonym szpinakiem.
    SMACZNEGO.

Porady

Do panierki możemy użyć różnego rodzaju orzechów i też będzie pysznie!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować