Pieczone piersi kaczki

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kaczka na skutek pieczenia w niskiej temperaturze jest miękka, niewysuszona i aromatyczna dzięki pachnącej marynacie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • • 4 piersi kaczki
    • olej do smażenia
    Marynata
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 3 łyżki octu winnego
    • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 5 łyżek płynnego miodu
    • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
    • sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone piersi kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone piersi kaczki 1. • Skórę na piersiach kaczych naciąć w kratkę.
    • Połączyć płynne składniki marynaty, dodać posiekany czosnek i mąkę ziemniaczaną wymieszaną w odrobinie zimnej wody. Doprawić solą i pieprzem.
    • Nacięte piersi kacze włożyć do marynaty, najlepiej na noc i do lodówki.
    • Następnego dnia podsmażyć piersi na odrobinie oleju, ułożyć w naczyniu do zapiekania, przykryć folią aluminiową.
    • Piec 1,5 godziny w temp. 160 st.C.
    • Podawać z plastami pomarańczy i sosem śliwkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować