Pieczone pierożki koperkowe z dorszem i czerwoną soczewicą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Został mi panierowany filet z dorsza z obiadu z dnia poprzedniego i chciałam go jakoś smacznie wykorzystać, tak by nie był już "tym samym" filetem.Pomyślałam, że mogę go wykorzystać do pieczonych pierożków, na które już od dawna miałam ochotę:)Pierożki wyszły bardzo smaczne,aromatyczne i łatwe!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 23 sztuki:
    Farsz:
    100 g opanierowanego i usmażonego fileta z dorsza (u mnie z obiadu z dnia poprzedniego)
    100 g czerwonej soczewicy
    2 jajka ugotowane na twardo
    mała cebula
    35 g sera żółtego
    1 łyżeczka koperku suszonego
    duży ząbek czosnku
    sól
    pieprz czarny mielony

    Ciasto:
    200 g mąki
    15 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki gorącej wody
    2 łyżki śmietany
    1 jajko
    2 szczypty soli
    1 łyżeczka koperku suszonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone pierożki koperkowe z dorszem i czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Do miski wrzucamy drożdże, dodajemy cukier i gorącą wodę, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
  • 2. Następnie wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy.
  • 3. Wsypujemy mąkę, sól, koperek, mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto.
  • 4. Gotowe zostawiamy na około 30 minut by odpoczęło.
  • 5. FARSZ: Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 6. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, osączamy, przekładamy do miski.
  • 7. Filet z dorsza kroimy w kostkę, ser żółty i jajka również drobno kroimy lub ścieramy na tarce, czosnek siekamy.
  • 8. Wszystkie składniki przekładamy do miski z soczewicą, przyprawiamy (dość dobrze solą i pieprzem), mieszamy.
  • 9. Ciasto drożdżowe dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy dość sporą porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 10. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 16-18 minut (bez termoobiegu).

Porady

Pierożki najlepiej smakują na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z soczewicą czerwoną

To może cię zainteresować