Pieczone pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jagodami goji

0 (0 ocen)

Zdrowsza wersja pierogów. Nadziane przepysznych farszem z serka wiejskiego i jagód goji. Pieczone w piekarniku. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    100 g mąki razowej
    10 g świeżych drożdży
    100 g jogurtu naturalnego
    100 ml letniego mleka
    szczypta soli
    1 łyżka ksylitolu

    Nadzienie:
    200 g serka wiejskiego
    4 łyżki jagód goji

    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania
    jogurt naturalny do podania
    skórka z pomarańczy do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Pieczeń

Pieczone pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z ksylitolem oraz kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką, lub dodać jeszcze trochę mleka) Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
  • 2. Nadzienie: Serek wiejski wymieszać z jagodami goji.
  • image-1u45p11 3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a następnie cienko rozwałkować. Za pomocą okrągłej szklanki wykrawać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić jak pieroga. Pierożki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Napuszone posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Podawać z jogurtem naturalnym i skórką z pomarańczy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody Mąka pełnoziarnista Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować