Pieczone pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z ksylitolem oraz kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką, lub dodać jeszcze trochę mleka) Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
2.Nadzienie: Serek wiejski wymieszać z jagodami goji.
3.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a następnie cienko rozwałkować. Za pomocą okrągłej szklanki wykrawać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić jak pieroga. Pierożki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Napuszone posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Podawać z jogurtem naturalnym i skórką z pomarańczy. Smacznego!
Komentarze