Pieczone pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę posiekać z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka i śmietanę, zagnieść ciasto które schłodzić minimum godzinę w lodówce.
2.W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotować nadzienie, wiórki kokosowe, miód i żółtko jajka zmiksować na pastę, następnie dodać do niej pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać.
3.Schłodzone ciasto rozwałkować na 1 cm grubości i kubkiem wyciąć krążki na każdym nałożyć porcję nadzienia i zlepić jak tradycyjne pierogi,
4.następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem po wierzchu posmarować białkiem dodatkowego jajka.
5.Piec w temp. 190 st około 15 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze