Pieczone pierogi z grzybami

4.47 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ta pikantna potrawa jest bardo smaczna. Ma też wiele zalet – możemy ją podać na obiad do barszczu, może stanowić samodzielne danie, a także zagościć na przyjęciu w gronie rodziny lub znajomych.

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki
    ● sól
    ● 2 jajka
    ● 1 kostka masła
    Farsz: 1/2 kg świeżych grzybów
    ● 30 dag pieczarek
    ● 1 cebula
    ● 3 jajka
    ● 1 pęczek natki pietruszki
    ● 2 łyżki bułki tartej
    ● 1 łyżka masła
    ● gałka muszkatołowa
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone pierogi z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone pierogi z grzybami 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę,
    dodajemy pokrojone na małe
    kawałki zimne masło i odrobinę
    soli. Siekamy nożem,
    a następnie wbijamy jajka
    i wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody.
    Szybko zagniatamy ciasto
    i formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
    na godzinę do lodówki.
  • 2. Grzyby i cebulę drobno kroimy.
    Na roztopione masło wrzucamy
    cebulę i podsmażamy.
    Dodajemy grzyby i podduszamy
    ok. 10 minut na małym ogniu, aż
    płyn odparuje. Wbijamy 2 jajka,
    posiekaną natkę i bułkę tartą,
    przyprawiamy i mieszamy
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy,
    szklanką wykrawamy krążki. Na
    każdy nakładamy łyżeczkę farszu,
    składamy na pół i mocno
    zlepiamy. Pierożki układamy na
    blaszce przykrytej papierem
    do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym
    jajkiem. Pieczemy
    30 minut w temp. 190 °C.

Porady

● Pierogi możemy wypełnić dowolnym farszem. ● Smak farszu możemy wzbogacić, dodając vegetę, majeranek lub tymianek. Możemy też dodać 1-2 ząbki czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Pierogi z grzybami leśnymi

To może cię zainteresować