Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Kolejne danie z wykorzystaniem włoskiego sosu. Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese. Pyszne, kruche drożdżowe ciasto wypełnione aromatycznym, mięsnym sosem, zachwyci smakiem każdego!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na sos bolognese:
    ◦150 g mięsa wołowego
    ◦100 g mięsa wieprzowego
    ◦1 cebula
    ◦½ cukinii
    ◦½ marchewki
    ◦3 pomidory
    ◦2 ząbki czosnku
    ◦2 liście laurowe
    ◦3 ziarna ziela angielskiego
    ◦natka pietruszki
    ◦1 łyżka oregano
    ◦2 łyżki oliwy
    ◦50 ml czerwonego wytrawnego wina
    ◦sól
    ◦pieprz

    Składniki na ciasto na pierogi:
    ◦250 g mąki
    ◦180 ml mleka
    ◦1 jajko
    ◦20 g drożdży świeżych
    ◦10 g masła
    ◦½ łyżeczki cukru
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦1 jajko do posmarowania pierogów

    Składniki na sos jogurtowo majonezowy:
    ◦4 łyżki jogurtu greckiego
    ◦2 łyżki majonezy
    ◦1 łyżka ketchupu
    ◦1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
    ◦1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    ◦pieprz młynek

    Dodatkowo:
    ◦3-4 łyżki mąki
    ◦1 łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Sosy Sos boloński

Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese 1. Przygotowanie sosu bolognese:
    Mięso wołowe i wieprzowe bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę i cukinię. W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut po czym dodajemy marchewkę. Jak warzywa już zmiękną dodajemy cukinie, a następnie mięso. Przesmażamy kilka minut często mieszając i wlewamy czerwone wino. Gdy wino trochę odparuje i się zredukuje, dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz suszone oregano zmniejszamy ogień i gotujemy/dusimy pod przykryciem minimum 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Sos bolognese najlepiej smakuje następnego dnia!
  • Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese 2. Przygotowanie ciasta na pierogi:
    W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

    W drugiej misce łączymy mąkę z solą i masłem, na środku robimy dołek i wbijamy do niego jajko, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

    Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką, rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni i wycinamy krążki. Na środek każdego nakładamy trochę sosu bolognese i zlepiamy pierogi.

    Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 25-30 minut aż się ładnie zarumienią.

    Przygotowanie sosu jogurtowo majonezowego:

    W miseczce mieszamy jogurt, majonez, ketchup i musztardę na jednolitą masę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz.

    Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese podajemy z sosem jogurtowo majonezowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować