Pieczone pierogi a la mexico

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pierogi a la mexico świetnie sprawdzają się jako dania główne.

  • 50 min

Składniki:

  • lista składników potrzebnych do przygotowania ciasta:

    dwie szklanki mąki pszennej,
    jedna płaska łyżeczka suchych drożdży,
    dwie łyżeczki oleju z oliwek lub roślinnego,
    3/4 szklanki letniej wody,
    szczypta soli,
    jedna płaska łyżeczka cukru.

    lista składników na nadzienie:
    1 cebula
    1 pomidor
    pół puszki kukurydzy
    1 papryka
    10 dag pieczarek
    1 papryka chili
    3 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    sól , pieprz, przyprawa chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone pierogi a la mexico - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto
    Mąkę wsypujemy do wcześniej przygotowanej miseczki. Drożdże rozdrabniamy do szklanki i zalewamy letnim mlekiem z wodą – mieszamy dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia. Zawartość szklanki wlewamy do naczynia z mąką, dodajemy sól oraz łyżeczkę oleju. Całość dokładnie rozrabiamy (około 10-15 minut) aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.Ciasto jest dobrze wyrobione gdy nie przykleja Nam się do dłoni i jednocześnie nie jest za suche (pozwala się łatwo formować). Miseczkę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na okres 30-40 minut. Następnie ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy kształt wielkości małego talerza.
    2. Farsz
    Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy umyte i pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę, czosnek, chili oraz pomidora i kukurydzę. Dusimy ok 5 minut. Dodajemy przyprawy do smaku. Gotowy ostygnięty farsz kładziemy na wycięte ciasto, zamykamy pieroga uciskając widelcem i smarujemy z wierzchu rozkłuconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na mniej więcej 10 minut do ładnego zarumienienia. Gotowe pierogi a la mexico podajemy z dipem czosnkowym.

Porady

Pierogi można robić mniejsze wtedy świetnie sprawdzają się jako ciekawa przekąska na przyjęcia podawane z dipami. Ciasto jest identyczne jak to przygotowywane do pizzy. Pierogi można również smażyć na głębokim oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować