Pieczone papryki w słodko-kwaśnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki opiec na mocno rozgrzanym grillu lub w piekarniku, tak by skórka zrobiła się czarna. Opieczone włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Pokroić w szerokie, długie paski. Fetę w kostkę. Oliwki odsączyć.
2.Przełożyć do słoiczka lub innego pojemnika na zmianę warstwami z pokrojonym w kostkę serem feta oraz oliwkami. Na dno moździerza wsypać cukier, zalać octem, tyle żeby przykrył cukier, dodać oliwę, posiekane drobno zioła, sól, pieprz, sok z cytryny lub limonki. Ucierać moździerzem żeby się składniki połączyły a cukier rozpuścił. Sprawdzić smak, ewentualnie można doprawić tym czego nam do pełnego smaku brakuje. Zalać papryki sosem, dolać trochę sosu który wydobył się z pieczonych papryk i wymieszać.
3.Można jeść od razu lub odstawić na jakieś pół godziny, żeby się smaki połączyły. Zazwyczaj dłużej i tak papryki nie wytrzymują bo ze świeżą bagietką lub bułką smakują wyśmienicie. Do ostatniego kęsa.
Komentarze