Pieczone paluszki ziemniaczane

4.5 (192 ocen)

  • 30 min

Smaczny dodatek do czerwonego barszczu.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
    2 jajka
    1 łyżka śmietany
    Ząbek czosnku
    1 cebula
    2łyżki mąki
    10g masła
    Pęczek szczypiorku
    Sól, pieprz,
    Bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone paluszki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę zrumienić na maśle. Ziemniaki ugotować i ubić je na puree. Ostudzić. Do ziemniaków dodać roztrzepane jajka ze śmietaną, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę oraz posiekany szczypiorek. Masę dokładnie wyrobić rękami. Odrywać po kawałku, formować z nich równe wałeczki i obtaczać w bułce tartej. Przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 – 40 minut, do zrumienia. Podawać jako dodatek do czerwonego barszczu lub duszonych mięs.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować