Pieczone paluchy

4.42 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są pysznym dodatkiem do czerwonego barszczu, herbaty lub piwa.

Składniki:

  • ● 4 szkl. mąki
    ● 5 dag drożdży
    ● kostka margaryny
    ● szkl. śmietany 18-proc.
    ● 2 jajka
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● łyżeczka cukru
    ● kminek, pestki słonecznika
    ● słodka mielona papryka
    ● 5 dag startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.42 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Pieczone paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z margaryną.
    Drożdże mieszamy
    z cukrem i śmietaną, wlewamy
    do mąki. Dodajemy
    żółtka i sól. Zagniatamy.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy
    na 0,5-cm placek. Smarujemy
    białkiem, posypujemy
    papryką, kminkiem, słonecznikiem
    i serem. Kroimy
    w paski. Pieczemy ok. 20
    minut w temp. 175 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować