Pieczone pączki-murzynki

0 (0 ocen)

Pieczone pączki- dlaczego nie?! Nie trzeba przy nich stać i pilnować smażenia:). Są równie pyszne, a żeby dodać im kalorii polewamy je grubą warstwą czekolady!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 600 g mąki,
    • Szczypta soli,
    • 3 łyżki kakao,
    • 4 łyżki cukru,
    • 5 dag drożdży,
    • 3 jajka,
    • 0,5 kostki masła,
    • ok 300 ml mleka,
    • 1 jajko do smarowania
    Wykończenie:
    • 2 tabliczki mlecznej czekolady,
    • około 3 łyżki mleka,
    • czekoladowa posypka do ciast
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Pączki

Pieczone pączki-murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn 1. Mleko delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn dokładnie mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Między czasie topimy masło i studzimy.
  • Dodanie tłuszczu 2. Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier kakao oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15- 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczony tłuszcz.
  • wyrośnięte ciasto 3. Gdy ciasto odchodzi od ręki i garnka jest gotowe. Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • wycinanie 4. Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Za pomocą obręczy lub szklanki wycinamy koła. W środku od kieliszka wycinamy mniejsze koła.
  • przed pieczeniem 5. Tak przygotowane pączki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pączki wstawiamy do zimnego piekarnika i włączamy go. Dzięki temu w trakcie gdy piekarnik się rozgrzewa pączki mają nam czas wyrosnąć. Po rozgrzaniu piekarnika pieczemy je około 15-20 minut (180˚C). Po upieczeniu studzimy. Ostudzone dekorujemy czekoladą.
  • polanie czekoladą! 6. WYKOŃCZENIE:
    Czekoladę łamiemy na mniejsze części, przekładamy do garnka. Dodajemy do niej mleko i rozpuszczamy. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy pączki. Czekoladę posypujemy posypką. Tak udekorowane pączki „murzynki” pozostawiamy do zastygnięcia czekolady. Gotowe!!!

Porady

Można wykończyć je dowolnie: białą czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować