Pieczone oponki z kokosem

0 (0 ocen)

Propozycja na "odchudzony" tłusty czwartek. Takie oponki smakują podobnie do tradycyjnych. Posmarowanie ich olejem przed włożeniem do piekarnika sprawia wrażenie smakowe, jakby "zażyły kąpieli" w tłuszczyku. Oponki to wypiek uniwersalny - od święta, do popołudniowej kawki, czy na dziecięcą imprezkę.

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    500 g twarogu półtłustego
    1 szklanka wiórków kokosowych
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 fiolka aromatu pomarańczowego lub cytrynowego (4,5ml)
    oliwa lub olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Ciastka Pączki Oponki Ser

Pieczone oponki z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone oponki z kokosem 1. Wymienione składniki, pomijając oliwę/olej, zagnieść.
  • Pieczone oponki z kokosem 2. Z ciasta formować omączonymi dłońmi (lub wykrawać formą) placki o średnicy 7 cm, grubości - 1 cm. W środku każdego placka wyciąć kółko o średnicy 3 cm. Wykrojone kształty przełożyć do formy (38 x 28) wyścielonej papierem do pieczenia, który dodatkowo należy natłuścić. Wierzch ciasta również posmarować oliwą/olejem.
  • Pieczone oponki z kokosem 3. Piec ok. 20 min (200 st. C).

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi po 28 oponek i mini pączków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować