Pieczone naleśniki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Czasami polewam je pikantnym sosem.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 2 szkl. mąki
    ● 3 jajka
    ● 2 szkl. mleka
    ● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ● sól, pieprz
    ● 2 łyżki oleju
    ● 30 dag ostrego żółtego sera
    ● tłuszcz do formy

Pieczone naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i mleko. Miksujemy z olejem. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Smażymy naleśniki.
  • 2. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy naleśniki, zwijamy w rulony.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wkładamy naleśniki. Zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

Porady

RADY Aleksandry Hoffmann Przed zapieczeniem naleśniki można polać śmietaną i oprószyć bułką tartą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Komentarze

Podobne przepisy