Pieczone nafaszerowane ziemniaki

0 (0 ocen)

idealne na jesienny obiad

Składniki:


  • 14 średnich ziemniaków
    Nadzienie :
    250 g kiełbasy toruńskiej
    150 chudego mięsa z wędzonego ogona ( może być wędzony boczek )
    1 spora cebula
    1 pomarańczowa papryka ( lub czerwona )
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    6 średnich pieczarek
    3 łyżki kukurydzy z puszki
    250 g mozzarelli w bloku
    1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
    2 łyżki oleju
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    przyprawa borowiki z ziołami do smaku
    sól morska z ziołami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone nafaszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować blachę z wyposażenia kuchenki i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzać olej, kiełbasę i mięso z ogona ( bez skóry ) pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i chwilę smażyć. Oczyszczona cebulę i paprykę oraz pieczarki również pokroić w kostkę i dodać na patelnie, chwilę smażyć. Dodać wszystkie przyprawy do smaku oprócz soli morskiej z ziołami.
  • 2. Farsz wymieszać i schłodzić a do chłodnego dodać startą na tarce mozzarellę oraz natkę i kukurydzę i wszystko wymieszać. Umyte ziemniaki przekroić na pół i za pomocą łyżeczki lub kulkownicy wydrążyć środek tworząc łódeczkę i ułożyć tak przygotowane ziemniaki na blasze.
  • 3. Oprószyć je solą morską z ziołami. W zagłębienia powkładać farsz. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut. Podawać na gorąco, można polać ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować