Pieczone nadziewane pomidory

0 (0 ocen)

Pieczone pomidory z nadzieniem mięsnym to propozycja na smaczny obiad.

Składniki:

  • 4 pomidory
    1 mały filet z kurczaka
    2 bułki kajzerki
    2 jajka
    2 łyżki natki pietruszki
    1 cebula
    na czubek łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    Sól
    pieprz
    SOS OLIWKOWO-CZOSNKOWY:
    4 ząbki czosnku
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1 łyżka musztardy
    pieprz czarny
    100g oliwek zielonych

Pieczone nadziewane pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć i odciąć z nich "czapeczki". Wyjąć cały środek. Odwrócić otworem na dół, aby dobrze odciekły.
  • 2. Fileta pokroić w kostkę i usmażyć razem z drobno pokrojoną cebulą, przestudzić. Dodać pokruszone bułki, natkę pietruszki, wbić jajka. Wszystko przyprawić i wymieszać.
  • 3. Farsz wkładać do pomidorów, dokładnie wypełniając przestrzeń. Przykryć czapeczkami i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 40 min.
  • 4. Oliwki i czosnek wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować. Dodać śmietanę, musztardę i doprawić pieprzem. Wszystko zmiksować. Odstawić do lodówki na około 30minut. Podać do pieczonych pomidorów. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy