Pieczone młode ziemniaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne chrupiące pieczone młode ziemniaczki idealne do drugiego dania jak i osobna przekąska. Smacznego.

  • 60 min

Składniki:

  • około 10 młodych ziemniaków podobnej wielkości
    masło
    sól
    opcjonalnie posiekany drobno czosnek,
    młode pokrzywy, lub inne ulubione zioła np. pietruszka, koperek...
    ulubione przyprawy u mnie papryka słodka i ostra

    miękki ser pleśniowy u mnie Taleggio

Pieczone młode ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki cienko obieramy lub lepiej skrobiemy. Ścinamy z jednej strony by stabilnie stały pionowo. Nacinamy dość głęboko, ale nie docinamy do końca, tak jak to widać na zdjęciu. Posypujemy przyprawami. W szczeliny wkładamy masło i czosnek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni C. Pokrzywę drobno siekamy, ser obieramy z pleśni. Ziemniaki posypujemy pokrzywą i kładziemy po kawałku sera. Wkładamy do piekarnika na około 5 minut, aż ser ładnie się roztopi. Podajemy gorące.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi sera pleśniowego można użyć miękkiego żółtego sera.

Komentarze

Podobne przepisy