Pyszne chrupiące pieczone młode ziemniaczki idealne do drugiego dania jak i osobna przekąska. Smacznego.
60 min
Składniki:
około 10 młodych ziemniaków podobnej wielkości
masło
sól
opcjonalnie posiekany drobno czosnek,
młode pokrzywy, lub inne ulubione zioła np. pietruszka, koperek...
ulubione przyprawy u mnie papryka słodka i ostra
Pieczone młode ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki cienko obieramy lub lepiej skrobiemy. Ścinamy z jednej strony by stabilnie stały pionowo. Nacinamy dość głęboko, ale nie docinamy do końca, tak jak to widać na zdjęciu. Posypujemy przyprawami. W szczeliny wkładamy masło i czosnek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni C. Pokrzywę drobno siekamy, ser obieramy z pleśni. Ziemniaki posypujemy pokrzywą i kładziemy po kawałku sera. Wkładamy do piekarnika na około 5 minut, aż ser ładnie się roztopi. Podajemy gorące.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi sera pleśniowego można użyć miękkiego żółtego sera.
Komentarze