Pieczone mielone z kapustą w sosie pomidorowym

4.48 (168 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na to danie powstał w wyniku wspólnego gotowania z Mamą.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone (w zależności od upodobania): 500 gramów
    - pomidory w puszce, całe: 2 opakowania
    - kapusta biała poszatkowana: 1 szklanka
    - jajka świeże: 2 sztuki
    - kajzerka namoczona w mleku i odcisnieta: 1 sztuka
    - cebula drobno posiekana: 1 sztuka
    - przyprawy (sól, pieprz, papryka) wedle uznania: 1 łyżeczka
    - olej do smażenia - opcjonalnie: 3 łyżki
    - koncentrat pomidrowy: 3 łyżki
    - marchewka świeża: 1 sztuka
    - czosnek- zabek: 2 ząbki
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone mielone z kapustą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos pomidorowy 1. Na początku przygotowujemy sos: na łyżce oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i startą na tarce marchew. Dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładką masę, przyprawiamy do smaku.
  • Mięso - podsmażone 2. W misce mieszamy: mięso, odciśniętą z wody kajzerkę, cebulę startą na tarce, jajka, kapustę i przyprawy. Formujemy niewielkie kotlety i podsmażamy na oleju - tylko do zabielenia z obu stron. Po podsmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gotowe kotlety zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidory w puszce Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować