Pieczone kotlety z kalafiora z sosem kaparowym

4.5 (141 ocen)

  • 50 min

Kotlety z kalafiora przygotowane bez tłuszczu

  • 50 min

Składniki:


  • 1 kalafior
    3 małe cebule
    1 jajko
    bułka tarta
    koperek suszony
    śmietana 30% - 250 g
    łyżka masła klarowanego
    2 łyżki kaparów
    papryka ostra, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone kotlety z kalafiora z sosem kaparowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora podzielić na różyczki, umyć i ugotować na parze. Po ugotowaniu przełożyć do dużej miski i rozgnieść widelcem, odstawić do przestudzenia. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem. Do przestudzonego kalafiora dodać jajko, jedną pokrojoną w kostkę cebulę, sporo bułki tartej i przyprawy. Masa powinna być lekko pikantna, z wyrazem. Formować kotlety i ułożyć je na pergaminie, wstawić do nagrzanego piekarnika. Sos kaparowy: W rondelku rozpuścić masło i zeszklić dwie pokrojone w kosteczkę cebule. Dodać kapary i podsmażać kilka minut. Dodać śmietanę, paprykę, sól i trochę pieprzu, zmniejszyć ogień i zredukować sos. Gdy kotlety się zarumienią, wyciągnąć z piekarnika i podawać z sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Kapary

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować