Pieczone jabłuszko z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Deser wymyslony na prędce :) ot tak weszłam do kuchni, zobaczylam jabłka i za chwile był deser :))

  • 30 min

Składniki:

  • jabłka
    cukier brązowy
    cynamon
    sok z cytryny
    żurawina suszona
    śmietana 18 %
    cukier

Pieczone jabłuszko z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, od strony korzonka wydrążyć gniazda nasienne. Do środka wsypać po łyżeczce cukru brązowego, po ćwierć łyżeczki cynamonu, skropić sokiem z cytryny, włożyć po kilka owoców suszonej żurawiny i wstawić do piekarnika na ok 20 min w temp 180 st lub do mikrofali na ok 7 min. Śmietanę ubić z cukrem .
    Na dno pucharków włożyć po łyżce bitej śmietany, następnie upieczone jabłko, polać wytworzonym sokiem w czasie pieczenia i sietaną, posypać brązowym cukrem , można też odrobiną otartej skórki cytrynowej.

Komentarze

Podobne przepisy