Pieczone jabłka z truskawkami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Trochę zmodyfikowałam klasyczny przepis na pieczone jabłka i tak powstał ten deser.Zaskakujące połączenie jabłka z truskawkami i orzechami włoskimi okazało się strzałem w dziesiątkę. Można je także podawać z lodami i/lub bitą śmietaną.

  • 40 min

Składniki:

  • - 4 duże jabłka,
    - 12 mrożonych truskawek (w sezonie świeże),
    - 8 całych, łuskanych orzechów włoskich,
    - 1,5 łyżki cukru trzcinowego,
    - 1 łyżka cynamonu,
    - sok z 1/4 cytryny.

Pieczone jabłka z truskawkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyj, osusz. Zetnij wierzchy (zachowaj), wydrąż gniazda nasienne
    i trochę miąższu zostawiając ok. 2 centymetrowe ścianki. Jabłka i
    wierzchy skrop sokiem cytryny.
  • 2. Truskawki rozmróź na sicie, osącz. Cukier trzcinowy wymieszaj z
    cynamonem, obtocz w mieszance truskawki. Orzechy włoskie posiekaj.
    Do każdego jabłka włóż po łyżeczce posiekanych orzechów, po trzy
    truskawki i resztę orzechów, przykryj wierzchami.
  • 3. Jabłka i wierzchy nakłuj w kilku miejscach widelcem, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 st.C

Porady

Jabłka smakują doskonale solo, a także z bitą śmietaną i lodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy