Faszerowane, pieczone jabłka o bogatym wnętrzu

0 (0 ocen)

  • 20 min

Deser idealny na zimowe wieczory, ale sprawdził się także przy przedwiośniu podczas odwiedzin sąsiadki.

  • 20 min

Składniki:

  • Jabłka - dowolna ilość
    Orzechy laskowe
    Orzechy arachidowe
    Orzechy włoskie
    Migdały albo płatki migdałowe
    Płatki kukurydziane i owsiane
    Rodzynki
    Miód
    Sos klonowy
    Masło
    Szczypta cukru brązowego albo waniliowego
    Cytryna
    Cynamon
    Rum

Faszerowane, pieczone jabłka o bogatym wnętrzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka wydrążamy: ścinamy górę i zostawiamy ją jako przykrywkę, a gniazda nasienne usuwamy łyżką, nie uszkadzając przy tym skórki jabłka
  • 2. Miejsca pozbawione skórki skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki maczamy w rumie około pół godziny.
  • 3. W tym czasie siekamy wszystkie orzechy. Orzechy, rodzynki, płatki owsiane i kukurydziane prażymy na patelni na maśle z dodatkiem miodu, skórki cytryny oraz cynamonu i cukru brązowego. Gotowy farsz nadziewamy jabłka.
  • 4. Na sam wierzch dajemy płatek masła i przykrywamy kapeluszem z ściętej części jabłka. Całość polewamy sosem klonowym.
  • 5. Pieczemy w 220 stopniach C aż skórka będzie pomarszczona a całe jabłko miękkie. Gotowe danie można podawać z bitą śmietaną albo dla kontrastu z lodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy