Faszerowane, pieczone jabłka o bogatym wnętrzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka wydrążamy: ścinamy górę i zostawiamy ją jako przykrywkę, a gniazda nasienne usuwamy łyżką, nie uszkadzając przy tym skórki jabłka
2.Miejsca pozbawione skórki skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki maczamy w rumie około pół godziny.
3.W tym czasie siekamy wszystkie orzechy. Orzechy, rodzynki, płatki owsiane i kukurydziane prażymy na patelni na maśle z dodatkiem miodu, skórki cytryny oraz cynamonu i cukru brązowego. Gotowy farsz nadziewamy jabłka.
4.Na sam wierzch dajemy płatek masła i przykrywamy kapeluszem z ściętej części jabłka. Całość polewamy sosem klonowym.
5.Pieczemy w 220 stopniach C aż skórka będzie pomarszczona a całe jabłko miękkie. Gotowe danie można podawać z bitą śmietaną albo dla kontrastu z lodami.
Komentarze