Pieczone jabłka nadziane twarogiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wspomnienie dzieciństwa i pierwszy deser jaki samodzielnie robiłam

  • 40 min

Składniki:


  • * 4 twarde, kwaskowate jabłka
    * 150 g twarogu półtłustego ( miękkiego )
    * 1 jajko
    * cukier waniliowy
    * 2 łyżki cukru
    * 1,4 łyżeczki cynamonu

    na sos karmelowy:
    * 1/2 szklanki cukru ( 110 g )
    * 35 ml wody
    * 25 g masła
    * 90 ml śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sosy

Pieczone jabłka nadziane twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, osuszyć. Owoce wydrążyć, usuwając ogryzek i część miąższu.
    Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i żółtkiem.
    Białko upić na sztywna pianę. Pianę z białka dodać do sera, delikatnie wymieszać. Masą serową wypełniać wydrążone jabłka.
  • 2. Jabłka piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez 20-25 minut.
  • 3. W tym czasie przygotować sos karmelowy.
    Cukier wsypać do rondelka z grubszym dnem, zalać woda - wymieszać. Gotować na dużym ogniu, do momentu, aż syrop uzyska temperaturę 170 stopni C. W tym czasie nie wolno mieszać !
    Jeśli nie ma cie termometru cukierniczego, obserwujcie gotujący się karmel. Gotowanie powinno trwać około 15 minut, po tym czasie gotujący się karmel powinien przybrać bursztynową barwę.
    Po tym czasie, do karmelu dodać masło i śmietankę - wymieszać, do rozpuszczenia i połączenia się składników. Ponownie ustawić na palniku i gotować jeszcze przez około 1 minutę.
  • 4. Do gotowego sosu karmelowego dodać garść orzechów włoskich.

    Karmelowym sosem z orzechami oblewać upieczone jabłka - tuż przed podaniem.

Porady

Do masy serowej można dodać bakalie, np żurawinę lub rodzynki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka Orzechy Nadzienie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować