Pieczone gruszki z malinami i masą migdałową

0 (0 ocen)

Brzmi i smakuje kusząco

Składniki:

  • 200 ml wytrawnego białego wina, 3 skrawki skórki obranej z cytryny, sok z 1 cytryny, 2 łyżki klarownego miodu, 4 gożdziki, 4 obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki, 100 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru, skórka starta z 1/2 pomarańczy, 3 lekko roztrzepane jajka, 150 g zmielonych migdałów, 2 łyżeczki aromatu waniliowego, 120 g malin, przesiany cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pieczone gruszki z malinami i masą migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do rondla wlać wino, dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, miód i gożdziki. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia 5 minut. Dodać gruszki, przykryć, po czym gotować kolejne 5 minut, aż zmiękną. Gruszki przełożyć do naczynia, odcedzić i ostudzić. Przecedzić winną polewę, odrzucając skórkę cytrynową i gożdziki ; resztę zachować. Masło utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową na jednolitą, gładką masę. Stopniowo dodawać jajka, zmielone migdały i wanilię ; ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki ułożyć w formie do tarty. Posypac połową malin i polać z wierzchu kremową masą ; wygładzić grzbietem zwilżonej łyżki. Piec 25 - 30 minut, aż masa stężeje. Przelać pozostałą polewę do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, aż odparuje nadmiar płynu i pozostanie około 3 łyżek polewy. Podkręcić temperaturę piekarnika do 230 stopni. Masę zalać polewą i piec jeszcze 5 minut, aż z wierzchu się zarumieni. Ostudzić, przybrać pozostałymi malinami i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować