Pieczone gołąbki z parmezanem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym w nowoczesnej wersji-pieczone w piekarniku z dodatkiem parmezanu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1/2 główki białej młodej kapusty kapusty
    1/2 tuszki z królika
    1,5 szklanki ryżu
    1 cebula
    2-3 łyżki oleju
    2 jajka
    1/2 szklanki kaszy manny błyskawicznej
    4 łyżki startego parmezanu
    1 łyżka bułki tartej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    1 łyżeczka kucharka
    1 łyżeczka czubricy czerwonej
    szczypta chili lub papryki słodkiej do smaku

    Sos:
    3 pomidory obrane ze skórki
    1 łyżeczka koncentratu
    2 ząbki czosnku
    szczypta cukru
    1 szklanka bulionu rosołowego
    3 łyżki oleju
    1 łyżka śmietany
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    bazylia do smaku
    sól do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone gołąbki z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Ryż gotujemy na półmiękko-nie rozgotowujemy,odstawiamy do wystygnięcia. Tuszkę z królika gotujemy aż będzie miękki,obieramy od kości zimne mięso mielimy w maszynce do mięsa.

    Cebulę obieramy szklimy na oleju.Kapustę obieramy z wierzchnich liści kroimy w drobną kostkę ,blanszujemy chwilę w osolonym wrzątku odcedzamy wyciskamy z wody.


    Kapustę przekładamy do dużej michy dodajemy mielone mięso zimny podgotowany ryż ,zeszkloną cebulę wsypujemy bułkę tartą i mannę ,wbijamy jajka solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy czubricę ,starty parmezan kucharek i wyrabiamy ręką. Przekładamy do wyłożonej pergaminem dużej blachy lub na dwie mniejsze wkładamy do piekarnika ustawionego na temperaturę 180*c i pieczemy około 50 minut.
  • 2. Sos:
    Pokrojone w kostkę pomidory wkładamy do rondelka wlewamy olej ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek przykrywamy i chwilę smażymy,wlewamy bulion dodajemy koncentrat,gotujemy około 20 minut aż sos zacznie gęstnieć doprawiamy do smaku,ziołami zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną niewielką ilością zimnej wody,chwilę gotujemy zestawiamy z ognia,zaciągamy śmietaną.Całość można zmiksować blenderem-otrzymamy aksamitny sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować