Pieczone faworki

5 (155 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Bardzo lubię faworki, dlatego zamiast smażonych, robię częściej pieczone-mniej kaloryczne.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki maki,
    3 łyżki kwaśnej śmietany,
    1 łyżka margaryny,
    3 żółtka,
    1 łyżka spirytusu
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Faworki

Pieczone faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa, formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Ciasto cienko rozwałkoujemy i wykrawamy paski.Każdy kawałek nacinamy na środku i przekładamy jeden koniec przez nacięcie.
  • 3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy faworki i pieczemy do zrumienienia(ok 15 minut) w temp.160-170 stopni.
    Gorące posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować