pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Coś pysznego! Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić do nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • * ciasto:
    - 25g świeżych drożdży
    - 1,5 łyżeczki cukru
    - 2,5 szklanki mąki pszennej
    - duża szczypta soli
    - 125 ml mleka + 2 łyżki
    - 50g masła
    - 3 żółtka + 1 jajko
    * farsz:
    - 1 podwójna pierś z kurczaka
    - 1 średnia cebula
    - 1/3 puszki groszku konserwowego
    - tarty parmezan
    - sezam/czarnuszka/gruboziarnista sól
    - sól, pieprz
    - ulubione przyprawy do kurczaka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki

Pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i 1 łyżeczką mąki. Dodać 1 łyżkę ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko zagrzać i rozpuścić w nim masło. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, 3 żółtka, rozczyn drożdżowy i mleko z masłem. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia (podwojenia wielkości).
  • 3. W międzyczasie przygotować farsz.
    Cebulę posiekać w kosteczkę. Pierś pokroić drobno. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać cebule i porządnie ją zeszklić. Doprawić do smaku. Wystudzić.
    Dodać groszek i dokładnie wymieszać.
  • 4. Ciasto dość cienko rozwałkować. Wykrawać krążki i faszerować je kurczakiem z groszkiem. Na wierzch farszu wsypać trochę tartego parmezanu. Zalepiać jak pierogi i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia.
  • 5. Pierogi posmarować rozkłóconym jajkiem z 2 łyżkami mleka.
    Posypać czarnuszką/sezamem lub gruboziarnistą solą.
  • 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez ok 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować