Pieczone drożdżowe pierogi z botwinką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sposób na docenienie botwinki - nie tylko w zupie!

  • 60 min

Składniki:

  • - 3 szklanki mąki
    - 15 g świeżych drożdży
    - łyżeczka cukru
    - łyżeczka soli
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - ciepła woda

    - pęczek botwinki z buraczkami
    - sok wyciśnięty z połowy cytryny
    - łyżeczka cukru
    - sól, pieprz
    - łyżeczka śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Pierogi

Pieczone drożdżowe pierogi z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru i 1/2 szklanki ciepłej wody zrobić zaczyn.
  • 2. Mąkę wymieszać z solą, oliwą i wyrośniętym zaczynem. Dodać tyle ciepłej wody, aby móc ulepić z ciasta kulę odchodzącą łatwo od rąk. Odstawić do rośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • 3. Botwinkę z buraczkami posiekać. Dusić na patelni z sokiem cytryny i cukrem aż do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • 5. Ciasto podzielić na pół, następnie te połówki na pół itd. aż do uzyskania kulek wielkości małej pięści. Te kształtować na okrągło, kłaść botwinkowe nadzienie w środek i zlepiać jak pierogi.
  • 6. Pierogi kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować z wierzchu śmietaną.
  • 7. Piec 15-20 minut do lekkiego zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować