Pieczone drożdżowe pierogi z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru i 1/2 szklanki ciepłej wody zrobić zaczyn.
2.Mąkę wymieszać z solą, oliwą i wyrośniętym zaczynem. Dodać tyle ciepłej wody, aby móc ulepić z ciasta kulę odchodzącą łatwo od rąk. Odstawić do rośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
3.Botwinkę z buraczkami posiekać. Dusić na patelni z sokiem cytryny i cukrem aż do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia.
4.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
5.Ciasto podzielić na pół, następnie te połówki na pół itd. aż do uzyskania kulek wielkości małej pięści. Te kształtować na okrągło, kłaść botwinkowe nadzienie w środek i zlepiać jak pierogi.
6.Pierogi kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować z wierzchu śmietaną.
Komentarze